Beschrijving

Bij mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem is er sprake van een opeenhoping van vocht in het weefsel. Dit komt of omdat er teveel lymfevocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping ontstaan.

De vochtproductie in de weefsels kan men remmen door de druk van buiten te verhogen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een been/arm te voorzien van ambulante compressietherapie (zwachtelen) of door therapeutisch elastische kousen te dragen.

Ook voor spataderen, ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen, voornamelijk in de benen, worden vaak therapeutische elastische kousen aanbevolen.

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) worden gebreid. Er is een onderscheid tussen vlakbrei- en rondbreikousen onderscheiden. Rondbreikousen worden buisvormig gebreid, en hebben dus geen naden. Voor vlakbreikousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Vlakbreikousen zijn stijver, zodat ze vochtophoping in het been beter tegengaan. Deze kousen hebben een naad op de kuit. Een vlakgebreide kous trekt makkelijker aan en uit dan een rondgebreide kous door de lengte-elasticiteit van deze rondgebreide kous.

Elastische kousen worden tevens ingedeeld aan de hand van de hoeveelheid druk die op de enkel of pols uitgeoefend wordt.. Deze druk loopt richting de knie of elleboog langzamerhand af. De benodigde hoeveelheid druk hangt af van de toestand van de patiënt. Tijdens het dragen van een kous, kan zich nog steeds extra vocht gaan ophopen. Ook als kousen een gelijke hoeveelheid druk geven, kunnen ze verschillen in het vermogen om uitrekken van de kous tegen te gaan, en daarmee de vorming van extra oedeem. Dit vermogen heet de stijfheid (stiffness).

Wij meten de TEK altijd aan om een goed aansluitende kous te krijgen. Wij meten TEK van de volgende leveranciers aan:

–        Medi

–        Varitex

–        Varodem

–        Juzo

–        BSN