Beschrijving

Bij Oord Huidtherapeuten werken wij met beide lasersystemen: de Vectus diode laser en de IPL van Palomar.

Beide lasersystemen maken gebruik van van selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet in warmte om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien.

Bij behandeling met de Vectus diode laser wordt er gebruik gemaakt van licht van één golflengte (één kleur). Bij behandeling met de IPL gebruikt men verschillende lichtgolflengtes (meerdere kleuren). De overeenkomst tussen beide systemen van ontharen is dat bij beiden het haarzakje wordt beschadigd. De Vectus diode laser zendt echter een dunne, sterke straal door de huid met een hoge energiedichtheid, terwijl bij IPL het apparaat de lichtenergie met golven (gepulseerd) afgeeft.

Hoe werkt (Vectus diode) Laser of IPL Laser?

De laserstraal dringt door de huid en wordt daar geabsorbeerd door melanine, de stof die de haarkleur bepaalt, en wordt omgezet in warmte. De cellen die zich in en rond de haarwortel bevinden worden zo opgewarmd en permanent vernietigd, waarbij andere weefsels intact blijven (selectieve vernietiging van de haarwortels). Daar waar de haarwortel vernietigd wordt, kan geen nieuwe haargroei meer worden gevormd.

Wat voelt men tijdens de behandeling?

De meeste patiënten verdragen de behandeling zonder enig probleem, de pijn wordt tot een minimum beperkt.

Mogen alle haartypes worden behandeld?

In principe is de behandeling geschikt voor alle huid- en haartypes. Voor lichte en fijne haartjes (zoals donshaartjes) zijn meer behandelingen nodig dan voor donkere dikkere haartjes. Lasertherapie is niet geschikt voor witte haargroei.

Zijn er neveneffecten?

Op de behandelde zones kunnen licht rode plekken of plaatselijk zwellingen verschijnen, maar deze verdwijnen na een paar uur. In zeldzame gevallen ontstaan kleine blaasjes of vlekjes, maar uit ervaring blijkt dat deze snel genezen. Het kan ook dat de huid als gevolg van de behandeling wat lichter of donkerder wordt (hyper- of hypopigmentatie), maar de huid krijgt zijn normale kleur na een aantal weken weer terug. De nieuwste technologieën hebben het mogelijk gemaakt om de risico’s tot een minimum te beperken.

Moet ik bepaalde gedragsregels naleven?

In de 4 tot 6 weken voor en na de behandeling moet u absoluut de zonnebank, het zonnebaden en het gebruik van zelfbruiners vermijden. De inname van lichtgevoeligmakende geneesmiddelen moet worden vermeden. U moet ons duidelijk melden welke geneesmiddelen u inneemt, inclusief de geneesmiddelen die u zonder voorschrift koopt.