Beschrijving

Wat is een medische tatoeage/dermatografie?

Medische tatoeage of dermatografie is het inkleuren van de huid met pigmenten door middel van injecteren met speciale apparatuur. Bijna alle afwijkingen die gekenmerkt worden door kleurveranderingen ten opzichte van de omgeving, komen in aanmerking voor dermatografie. De gekozen pigmenten benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. De pigmenten worden ingebracht op plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie ontbreekt of verstoord is. Ook is het mogelijk om na borstreconstructie een tepel en tepelhof na te bootsen.

Wat kunt u verwachten?

De techniek van medische tatoeage is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Een ‘gewone’ tatoeage blijft echter altijd zichtbaar, terwijl een medische tatoeage op den duur vervaagt. Dit komt doordat bij een medische tatoeage oplosbare kleurstoffen gebruikt worden.

De medische tatoeage zal daarom na ongeveer 3 tot 5 jaar bijgewerkt moeten worden.

De behandeling is niet pijnloos, maar de pijn wordt in de regel goed verdragen. Zo nodig kan een plaatselijk verdovende crème gebruikt worden.

Aantal behandelingen

Medische tatoeages worden meestal in 2 tot 3 keer aangebracht, met een tussenperiode van 4 tot 6 weken.

Het eerste consult bij de huidtherapeut

Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut vragen naar uw medische voorgeschiedenis. Ook worden er foto’s gemaakt en voert de huidtherapeut een kleur- en allergietest uit. Wanneer de juiste kleur bepaald is, tatoeëert de huidtherapeut een beetje kleurstof in een proefgebied.

Indien u verwezen bent voor een wenkbrauw- of lippigmentatie, dan vragen wij u om uw eigen wenkbrauw- of lippotlood mee te nemen.

Vervolgconsulten

De eerstvolgende afspraak is na minimaal 4 weken. Pas na deze periode is goed te zien of de kleur juist is en of de kleurstof geen allergische reactie geeft.

Wanneer de kleur juist is, tatoeëert de huidtherapeut de huidafwijking volledig in. Bij het volgende consult (na 4 tot 6 weken) beoordeelt u samen met de huidtherapeut het resultaat van de tatoeage. Zo nodig stelt de huidtherapeut de kleur bij.

Nazorg van het getatoeëerde gebied

De getatoeëerde huid zal eruit zien en aanvoelen als een schaafwond. Na iedere behandeling wordt de wond licht bedekt met een laagje vaseline. U kunt daarna weer (kort) douchen, maar baden, zwemmen en sauna bezoek wordt afgeraden.

De genezingsfase duurt ongeveer een week. Tijdens het genezingsproces ontstaan korstjes en kan de tatoeage gaan jeuken. Raak de plek in deze periode zo min mogelijk aan en laat de korstjes zitten totdat deze er spontaan afvallen. Houd de plek – afgezien van het douchen – droog en gebruik alleen een beetje vaseline. Het is aan te raden het behandelde gebied in deze fase te beschermen met een droog verband, dat u dagelijks verwisselt.

Beoordeling resultaat

Een week na de behandeling is de tatoeage meestal nog te donker. Een geringe hoeveelheid pigment komt namelijk in de bovenste huidlaag terecht en slijt er later weer uit. Dit is de reden waarom meerdere sessies nodig zijn om de gewenste kleur te bereiken.

Een enkele keer komt het voor dat ongeveer 1 week na de eerste behandeling de hele kleur is verdwenen. Dit betekent niet dat uw huid ongeschikt is voor medische tatoeage.

Bescherming tegen de zon

Voor een optimaal resultaat is het heel belangrijk dat u het te behandelen gebied goed beschermt tegen zonlicht. Hier moet u al minimaal 6 weken vóór de eerste behandeling mee beginnen. Ook tijdens het behandeltraject en tot minstens 6 weken na de laatste behandeling moet u zich goed beschermen tegen zonlicht. Beschermende kleding is het beste. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij u om crème met een hoge beschermingsfactor 30 of hoger te gebruiken. Deze crème dient u elke 2 uur opnieuw aan te brengen.

Ook nadat de tatoeage is genezen blijft het belangrijk de huid te beschermen tegen zonlicht. Dit om verkleuring van de tatoeage te voorkomen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met dermatografie?

Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden.