Beschrijving

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken (melanocyten). Dit pigment (melanine genaamd) geeft kleur aan huid en haren. Het komt voor dat de cellen te veel of te weinig pigment aanmaken. Er ontstaan respectievelijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichte vlekken (hypopigmentatie). Als de pigmentcellen ontbreken, zijn huid en haren wit en doorschijnend. Dit heet depigmentatie.

 

Welke pigmentstoornissen zijn er?

–        Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. Deze (licht)bruine vlekjes ontstaan vanaf middelbare leeftijd, vooral op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals handruggen en het gezicht. Ze heten ook wel zonnevlekken (lentigo solaris) of levervlekken. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd  goedaardig. Behandeling gebeurt dan vooral vanuit esthetisch oogpunt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig en ontstaat huidkanker (lentigo maligna). Dan is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd (de huidtherapeut verwijst u, via uw huisarts, naar een dermatoloog).

–        Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Het zijn door zwangerschapshormonen (of de pil) gevormde donkere vlekken in het gezicht of de hals. Bij vrouwen met een donkere huid zijn de vlekken donkerder of juist lichter. De vlekken verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling; soms zijn ze blijvend. Om melasma te voorkomen is het belangrijk om tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk uit de zon te blijven en de huid te beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

–        Postinflammatoire hyper/hypopigmentatie komt vaak voor. Door een ontsteking in de huid maken de pigmentcellen te veel of te weinig pigment. Vaak ontstaat het bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. In veel gevallen herstelt de aanmaak zich langzaam, maar dat kan een jaar of langer duren. Soms gebeurt ook dit niet en dan kan de hyper- of hypopigmentatie behandeld worden.

–        Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Hierdoor ontstaan witte huidplekken van verschillende grootte en vorm. De haren die in de witte plekken groeien, worden meestal ook wit.

–        Bijna ieder mens heeft naevi, oftewel moedervlekken. Meestal zijn ze goedaardig, maar soms worden ze kwaadaardig en ontstaat huidkanker. Huidtherapeuten behandelen alleen goedaardige moedervlekken en alleen op verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

Behandelmethoden

Hoe kunnen pigmentstoornissen behandeld worden?

–        Bij hyperpigmentaties kan licht- en/of lasertherapie de cellen met donkere pigmenten vernietigen. Hierbij worden de melaninekorrels in de huid kapot geschoten. Vervolgens gaan die melaninekorrels naar de opperhuid en schilferen af. Dit kan oppervlakkig of dieper in de buitenste huidlaag worden uitgevoerd. (Lentigo, postinflammatoire hyperpigmentatie.)

–        Huidverzorgingsproducten van ZO Skin Health. Deze complete huidverzorgingslijn dringt door tot onder de oppervlakte van de huid, waar het de functies van de huid transformeert op cellulair niveau en zo de schade in uw huid herstelt. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie).

–       Microneedling zorgt door middel van het maken van kleine verticale kanaaltjes in de huid voor vernieuwing van de huid. (lentigo, melasma en postinflammatoire hyperpigmentatie)

–        Een chemische peeling verwijdert de buitenste laag huidcellen. Dit stimuleert de celvernieuwing en zet pigmentcellen aan tot een gereguleerde pigmentaanmaak. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie.)

–        Microdermabrasie is een mechanische peeling. Fijne, steriele kristallen bewegen onder hoge druk in een vacuüm over de huid. Dit verwijdert de buitenste laag huidcellen: heel oppervlakkig of dieper. Deze behandeling stimuleert de celvernieuwing en zet pigmentcellen aan toteen gereguleerde pigmentaanmaak. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie.)

–        Bij camouflagetherapie helpt een medische camouflagecrème de vlekken te verbergen. De crème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. Het aanbrengen is een kunst op zich; de huidtherapeut adviseert hoe het kan. (Melasma, postinflammatoire hypopigmentatie, vitiligo.)

–        Dermatografie is een medische tatoeage. Met speciale apparatuur brengt de huidtherapeut pigmentstoffen in de huid. De kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. (Vitiligo.)