Beschrijving

Overbeharing is storende of overmatige beharing op ongewenste plaatsen, wat voor veel vrouwen en mannen als een probleem wordt ervaren.

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme is haargroei die optreedt bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Waardoor wordt overbeharing veroorzaakt?

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn.

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

 

Behandelmethoden

Hoe kan overbeharing behandeld worden?

•          Elektrisch ontharen: elektrisch ontharen zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om de haar elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen.

Elektrische epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

•          Laser of IPL:  Laser staat voor Light Amplification byStimulated Emission of Radiaton. IPL staat voor Intense Pulsed Light.