Beschrijving

Bij lymfoedeem is sprake van een indrukbare zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in bijvoorbeeld arm of been, of een gevoel van spanning van de huid rondom gewrichten kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten of tintelingen. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Oorzaken lymfoedeem

Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren (ook lymfknopen genoemd). Het lymfstelsel voert overtollig weefselvocht af. Als het lymfstelsel niet goed werkt, hoopt dit vocht zich op. Zo’n stoornis kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een operatie of van bestraling.

Behandelmethoden

Wat is er te doen tegen lymfoedeem?

Om lymfoedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze de integrale oedeemtherapie. Oedeemtherapie kan de volgende onderdelen bevatten:

In een aantal gevallen zal de huidtherapeut daarnaast gebruik maken van een drukgolfapparaat (lymfapress) of endermologie (LPG). Ook kan de huidtherapeut er voor kiezen om u te behandelen door middel van lymftaping.

Hoe werkt de behandeling?

Een behandeling duurt gemiddeld 30 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent dat u de huidtherapeut in het begin tweemaal per week bezoekt. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Aan het einde van de behandelperiode meet de huidtherapeut vaak een therapeutische elastische kous aan om het verkregen resultaat te behouden.

Welke methoden worden gebruikt bij lymfoedeem?

 

Tevens is de huidtherapeut er ook voor u

  • Met voorlichting en advies, bijvoorbeeld over huidverzorging, wondzorg, zelfmanagement en beweging.
  • Bij andere huidproblemen door borstkankerbehandelingen, zoals irritaties, verkleuringen, blaren of een extreem droge huid.
  • Voor advies en het aanmeten van een borstprothese, functionele beha en/of drukkleding.
  • Voor een medische tatoeage, bijvoorbeeld een nieuwe tepel(hof).
  • Om verharde littekens soepeler te maken.

Wilt u graag meer informatie over lymfoedeem en diens behandelingen?

Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden.