Beschrijving

Lipoedeem is een pijnlijke, chronische aandoening. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, evenals de afvoer van vocht via de lymfvaten. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Dit gebeurt vooral op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels of de armen. Het ziekteresultaat varieert van een zachte huid en een minimale figuurverandering tot een huid die walnootachtig oogt en benen met een sterk afwijkende vorm (alsof iemand een gevoerde rijbroek aanheeft).

Welke klachten kunt u krijgen als resultaat van lipoedeem?

Lipoedeem kan leiden tot de volgende klachten:

•          Een zwaar gevoel in de benen

•          Pijn in de (opgezwollen) benen

•          Cellulites (sinaasappelhuid)

•          Snel blauwe plekken

•          Problemen bij het lopen (door schurende huid)

Een kenmerk is ook dat de kledingmaat van het boven- en onderlichaam twee tot drie maten verschillen.

Wat zijn de oorzaken van lipoedeem?

Lipoedeem komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor. Vast staat dat het geen gevolg is van teveel eten, maar overgewicht lijkt wel het proces te versnellen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Soms speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. Ook erfelijke factoren zijn belangrijk.

Behandelmethoden

Wat kan Oord Huidtherapeuten doen bij lipoedeem?

Om lipoedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze de integrale oedeemtherapie.

Waaruit bestaat oedeemtherapie?

Oedeemtherapie kan de volgende onderdelen bevatten:

Hoe lang duurt een oedeembehandeling?

Een behandeling duurt gemiddeld 30 minuten. De beste resultaten worden verkregen na een intensieve start van de behandeling. Dit betekent, dat u de huidtherapeut in het begin tweemaal per week bezoekt. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per persoon. Om de voortgang van de behandeling te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten. Aan het einde van de behandelperiode meet de huidtherapeut vaak een therapeutische elastische kous aan om het verkregen resultaat te behouden.

Welke methoden bestaan er nog meer?

Dit kunnen de volgende methoden zijn:

Heeft u lipoedeem en wilt u hier zo snel mogelijk vanaf?

Neem dan vandaag nog contact met ons op, wij adviseren u graag over mogelijke behandelingen.