Beschrijving

Met cellulite of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie een wat bobbelige structuur bedoeld die de huid en onderhuids bindweefsel kunnen krijgen. Het is geen ziekte en is volkomen onschuldig. Het is een typisch vrouwelijk verschijnsel en het resultaat van vetophoping in de adipocyten (vetcellen in de hypodermis) met vochtretentie in de dermis (huid) en hypodermis (onderhuid). Naarmate de adipocyten dikker worden, verliezen de zakjes waarin ze zitten hun vorm en beginnen ze aan de verankeringspunten op de huid te trekken. Haarvaatjes worden hierdoor samengedrukt en de doorbloeding verslechtert. Door plaatselijke vetophopingen wordt de huid bobbelig en ontstaan er putjes.

De benaming cellulite moet niet verward worden met de medische betekenis van cellulitis. Hiermee wordt een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel bedoeld.

Dijen en billen van vrouwen lenen zich bij uitstek voor de vorming van cellulite. Enerzijds doordat het vetweefsel voornamelijk onder de huid (hypodermisch) ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden (collageenbanden) in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken.

Cellulite krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. De bobbelige uitstraling die de huid door cellulite krijgt, past niet in het schoonheidsideaal van slank en strak. Daar tegenover staat dat 85 tot 92 procent van alle vrouwen in meer of mindere mate cellulite hebben. Bovendien heeft het vetpercentage van het lichaam geen enkel verband met de mate van cellulite.

Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder levensstijl, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden.

Behandelmethoden

Oord Huidtherapeuten biedt de behandeling endermologie aan.

De behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die voor een sterke verbetering van de stofwisseling en bloedcirculatie zorgt. Bij deze methode worden huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel behandeld met een apparaat, de LPG, dat de huid omhoog zuigt en op- en afrolt. Het neemt zo weefsel barrières weg. . Huid en onderhuid krijgen weer een gezonde structuur, gaan er beter uitzien en voelen zachter aan. De circulatie wordt hersteld, waardoor een verbetering in de voedingstoestand plaatsvindt van de huid en onderhuidse structuren.

Vetophopingen nemen hierdoor af en de huid krijgt haar elasticiteit weer terug. Maar hierdoor kunnen ook andere klachten verdwijnen, zoals obstipatie, vermoeide benen en opgezette voeten.

Deze methode dient gecombineerd te worden met een goede algehele lichaamsverzorging waarbij gelet wordt op voeding en beweging.