Beschrijving

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren, welke talg produceren om de huid soepel te houden. De talgklieren  monden uit in haarzakjes. Wanneer de openingen van deze haarzakjes verstopt raken kan acne ontstaan.

Hoe ziet acne eruit?

Acne komt meestal voor in het gezicht maar ook op de rug, borst, schouders, nek en hals kan het zich manifesteren. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor.

Acne heeft verschillende verschijningsvormen:

 • Mee-eters (comedonen),
 • Rode bultjes (papels),
 • Puistjes (pustels),
 • Onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten).

Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals acnelittekens en vlekken.

Welke vormen van acne zijn er?

Acne vulgaris

‘vulgaris’ is latijn voor ‘gewoon’. Het is de meest voorkomende vorm en kan alle typische kenmerken van acne vertonen; meestal in een vrij milde vorm.

Acne conglobata

Zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), meestal op de rug.

Acne fulminans

Zeer heftige (en zeldzame) vorm. Start heel plotseling, geeft zeer heftige talgklierontstekingen en het gevoel ziek te zijn. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijn komen voor.

Acne infactum of baby-acne

Kleine acnepuistjes in het gelaat van pasgeboren baby’s. De zwangerschapshormonen die nog in het babybloed aanwezig zijn, veroorzaken dit. De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)

De ontstekingen komen voor in de liezen en de oksels. Ze kunnen langdurig aanwezig zijn en zich in de huid uitbreiden.

Acne excoriée (krabacne)

Sommige mensen met acne, vaak jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen waardoor de ontsteking alleen maar erger wordt en er littekenvorming ontstaat.

Behandelmethoden

Wat zijn de oorzaken van acne?

De oorzaak van acne is helaas nog onvoldoende bekend.  Er zijn een aantal factoren welke te maken hebben met het ontstaan van acne of een combinatie van deze factoren.

Verhoogde talgproductie, bacteriën die onderhuids aanwezig zijn, hormonale veranderingen, stoornissen van de talgafvoer en de verhoorning van de talgproductie.

Wat is er aan te doen?

De verschillende vormen van acne kunnen goed worden behandeld. De huidtherapeut weet welke vorm van acne om welke aanpak vraagt. Dit kan een manuele peeling zijn waarbij de mee-eters verwijderd worden en de puistjes aangeprikt en uitgedrukt, een fruitzuurpeeling, gebruik van ZO Skin Health producten of een behandeling met de ultrapeel ofwel microdermabrasie. Acnelittekens kunnen ook met de laser of dmv microneedling behandeld worden. De behandeling van acne door de huidtherapeut gebeurt vaak in combinatie met de behandeling door een arts. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken. Een therapietrouwe patiënt is een voorwaarde voor het resultaat van de behandeling.

Behandelvormen

 • Manuele peeling: er wordt een diepte reiniging uitgevoerd. De mee-eters worden verwijderd en de puistjes worden aangeprikt en uitgedrukt.
 • Fruitzuurpeeling (AHA) peeling: de AHA’s (alfa-hydroxyzuren) veroorzaken o.a. een afschilfering binnen de hoornlaag door de samenvoeging van de hoorndeeltjes te verminderen. De celvernieuwing in de basale laag wordt versneld waardoor de celdeling wordt gestimuleerd.
 • Microdermabrasie: een straal ultrafijne steriele kristallen wordt met vacuümzuigkracht over de huid geleid. De kristallen ‘zandstralen’ de huid cellaag voor cellaag. De oppervlakkige huid wordt verwijderd. De kristallen worden na contact met de huid direct weer opgezogen en samen met verwijderd huidmateriaal afgevoerd naar een afgesloten wegwerpbuisje.
 • ZO Skin Health Zelfzorggeneesmiddelen die gebruik maken van werkzame stoffen die diep in het hart van de follikel doordringt en acne stopt daar waar het ontstaat.
 • Fractional laser: acne littekens kunnen ook behandeld worden met de fractional laser. Een gefractioneerde laserstraal is opgedeeld in vele minuscule laserstraaltjes. Ieder afzonderlijk laserstraaltje dringt in de huid door en creëert een verwarmde kolom van weefsel in de huid. Door de vele kolommen in de huid wordt er een genezingsproces op gang gebracht. Het weefsel rondom de warmtekolommen zorgt voor de aanmaak van nieuw collageen. Op deze wijze wordt de behandelde huid in feite vervangen door nieuw en jong collageen.
 • Microneedling: acne littekens kunnen tevens behandeld worden mbv microneedling.
 • ZO Medical 3 Step Stimulation Peel: deze peel exfolieert effectief de bovenste beschadigde huidlagen en stimuleert de onderliggende huidlagen. De peel bevat de volgende werkzame stoffen: salicylzuur, melkzuur, TCA en 6% Retinol

 

Heeft u last van acne en wilt u hier graag iets aan doen?

Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.